NORTH RIVER BRIDGE, THULE

LOKATION

Thule, Grønland

KLIENT

United States Air Force

BYGGEÅR

2002

PARTNERE

Adserballe & Knudsen

Den nye vejbro over North River i Thule basen er sandsynligvis den nordligste vejbro af den størrelse, der er bygget her på 77o nordlig bredde. Broen har 60 m frit spænd og krydser North River, som løber parallelt med landingsbanen i Thule lufthavn. Broen erstatter en kortere 23 m spænd vejbro i gitterudførelse, som blev ødelagt ved en oversvømmelse i North River i efteråret 2001.

De arktiske klimatiske betingelser har naturligvis medvirket til valget af et konstruktionssystem og valget af materialer, som er tilpasset anvendelsen ved meget lave temperaturer, helt ned til minus 55-60o.

Brokonstruktionen består af to V-gitter dragere med 5 m dragerhøjde, der bærer det 8,4 m brede brodæk. Der er ikke anordnet horisontalt gitter mellem topflangerne, hvilket efterlader 54 m lange trykkede flanger, der kun er elastisk understøttet på gitterstængerne. Brodækket er udført i egetræs planker, der spænder på langs over ståltværbjælkerne, og de er forspændt på tværs med dywidag stænger. Trædæk er særligt anvendeligt i arktiske egne på grund af det tørre og kølige klima.

Der ankommer kun et eller to skibe til Thule hvert år, normalt i august når isen er væk. Derfor er alle konstruktions elementer tilpasset til forsendelse i 40 fods containere.
Broen blev derfor opbygget af lige elementer, der kunne transporteres kompakt og samles hurtigt med boltede montagestød.

Broen blev samlet på den ene flodbred og rundet ud over midlertidige understøtninger til den endelige position. Samling af bro og montage blev afsluttet på 1,5 måned.© ISC Consulting Engineering A/S | Øster alle 31, DK-2100 Copenhagen Ø | Email:info@isc.dk | Tel: +45 35 27 88 00 | CVR: 26340713 | Disclaimer