SÆRLIGE KONSTRUKTIONER

“Særlige konstruktioner” er i og for sig en lidt mærkelig betegnelse – for det, der er noget særligt for nogle, er måske ikke noget særligt for andre – og hvad berettiger til betegnelsen ”Særlige konstruktioner”?

Er det størrelsen? Nej – ikke nødvendigvis. ISC’s mindste konstruktion Space-X knuden til rationel samling af rumgitterkonstruktioner – den er noget særligt.

Er det skønhedsværdien? Ja – måske.
Er det reklameværdien eller en fremtrædende placering i det offentlige rum? Svarene er mange, men for os er en særlig konstruktion én, der har budt på spændende ingeniørmæssige udfordringer i løsningen – teknisk eller æstetisk (eller begge dele), og det færdige resultat adskiller sig fra det, man ser alle vegne.

Kraner kan være et eksempel for synspunktet – med et 15 år gammelt citat:

“Der er noget betagende ved kraner. På store arbejdspladser og i alle verdens havne rumsterer de store vægtløftere med skurrende, raslende og klirrende lyde af metal mod metal, med hvislende hydraulik og med afmålte bevægelser, svajende, drejende, stigende, dalende.

Vældige vægte flyttes, dirigeret af en enkelt mand i et lille bur højt oppe – eller spadserende på jorden med styretøjet i hænderne.

I mørke følger projektører de tunge elementers rejse i rummet, og lydene forstærkes, når al anden aktivitet dæmpes. Når de endelig står stille – når værftet eller fabrikken er lukket og slukket, når vandets klukken i havnebassinet kan høres – står de som gigantiske lurende krybdyr eller vejrende insekter i silhuet mod nattens blege himmel.

“Kraner er magiske”.

Det magiske er særlige konstruktioner.