• Lokation: Nordsøen
  • Byggeår: 2014
  • Klient: Maersk Oil
  • Partnere: Bladt Industries A/S, Semco Maritime A/S

Tyra Southeast B Platform

I sommeren 2014 blev Tyra Southeast B-platformen installeret på den 4-benede jacket som en broforbundet satellitplatform ved siden af Tyra Southeast A-platformen.

Installationen af Tyra Southeast B-platformen og -broen vil fastholde og øge produktionen fra Tyra Southeast-reservoiret, samt skabe fremtidige muligheder for olie- og gasudvinding fra Nana-reservoiret. Produktionen styres via rørledninger til

Tyra-komplekset, hvor der udføres videreforarbejdning og eksport af olie og gas til land.

Tyra Sydøst B platformen består af en 4-benet jacketstruktur, som er pælebaseret på ca. 40 meters vanddybde.  Tyra Southeast-feltet er fjernovervåget og fjernstyret fra Tyra East-feltet af operatøren Maersk Oil. Tyra Sydøst ligger 11 km fra Tyra Øst.

Den nye platform indeholder plads til 16 nye produktionsbrønde, 4 produktionsmanifolder, testfaciliteter/separatorer, faciliteter til import af liftgas og en lang række hjælpesystemer. Den nye 60 meter lange rørbro mellem platform A og B indeholder adgangsvej og procesudstyr, som skal vedligeholde og optimere produktionen fra platform A.

Overside, kappe og rørbro er designet af ISC i samarbejde med Semco Maritime A/S. Platformen er fremstillet i Danmark hos Bladt Industries A/S i Aalborg.

Jacket på 2000 tons, topside på 1100 tons, 12 pæle på 1700 tons og broen på 200 tons blev transporteret til stedet på en pram og løftet på plads i sommeren 2014 med flydekran fra Herema.

Tyra Sydøst B platform og rørbro har taget næsten to år at designe, konstruere og fremstille.

Projektets historie vedrører et Front End Engineering Design-projekt (FEED), som blev startet af ISC Esbjerg i 2006 og videreudviklet som et designkoncept i 2011. Herefter fulgte det tekniske design af rørbroen og kappen på ISC's kontorer i København.

Efter afslutning af FEED-projektet blev hele projektet udbudt i en EPC-kontrakt i 2012. EPC-kontrakten blev vundet af Bladt Industries A/S, hvorefter yderligere design, fremstilling og konstruktion kunne igangsættes på værftet i Aalborg.

ISC har udført Engineering-disciplinerne indenfor ståldesign, procesdesign, mekanisk design, rørdesign, ventilation samt brand og sikkerhed. Designet er lavet i et samarbejde mellem ISCs kontorer i København, Esbjerg, Kolding og Viborg.